23 NİSAN NASIL ÇOCUKLARLA ÖZDEŞLEŞTİ ?


Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları milli mücadele yolculuğuna “Egemenlik, kayıtsız şartsız milletindir.” Parolasıyla çıkmıştı. Ülkeyi kurtarmak, bağımsızlığını sağlamak için canla başla çalışıyorlardı ve bu çalışmanın içerisinde bir düşünce daha vardı. Milli mücadelenin daha kararlı yürütülebilmesi için resmi bir yönetime ihtiyaç vardı.

Bu nedenle 23 Nisan 1920 tarihinde İstanbul Hükümetinden bağımsız bir meclis açıldı. Ankara’da açılan bu meclisin adı Büyük Millet Meclisi olarak verildi. Aynı zamanda meclisin ilk başkanı Mustafa Kemal olarak seçilmişti.

1921 senesinde tasarlanan bir kanunla meclisin açılış günü olan 23 Nisan ülkemizin ilk milli bayramı olarak kabul edildi. O zamanlar  “23 Nisan Milli Bayram” adıyla resmi belgelerde kayıtlıydı.

Kasım ayının 1922 yılında saltanatın kaldırılmasıyla 1 Kasım gününde Hakimiyet-i Milliye bayramı kutlanmaya başladı. 1 Kasım tarihi zamanla yerini 23 Nisan’a bıraktı ve bu seferde 23 Nisan Hakimiyet-i Milliye Bayramı oldu.

1921 senesinde kimsesiz ve ihtiyaç sahibi çocuklara yardım için, Ankara’da Himaye-i Etfal Cemiyeti açıldı. Hususi olarak 23 Nisan günlerinde bir sürü etkinlikle düzenleniyordu. Yoksul ve kimsesiz çocuklar için çok çaba sarf eden bu cemiyetin bu çabası Mustafa Kemal Paşa’nın gözünden kaçmadı. Atatürk bu çalışmalara büyük bir destek verdi ve 23 Nisan çocuklarla beraber anılmaya başlandı.

Himaye-i Etfal Cemiyeti, 1927 senesinde 23 Nisan’ı Çocuk Bayramı adıyla kutlamaya başladı. Bu durum Mustafa Kemal tarafından memnuniyetle karşılandı sonunda 1927 yılında bu özel gün milli bayramın yanında ilk defa “çocuk  bayramı” olarak kutlanmaya başlandı.

O sene içerisinde Kemal Paşa arabalarından bir tanesini çocuklara tahsis etti ve Cumhurbaşkanlığı makamında onları ağırladı. Tüm çocuklar kutlamalara yoğun olarak katıldılar bundan sonraki 23 Nisan’lar “Hakimiyet-i Milliye ve Çocuk Bayramı” olarak kutlandı. 1983 yılında da yapılan düzenlemelerle bu bayram “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı” adını aldı.


 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

TÜRK DİYARI BLOGU HAKKINDA

TÜRK KÜLTÜRÜNDE BAYRAM